Bra att veta

Bra att veta

Väderlek

Düsseldorf har ett ganska behagligt klimat som är en aning varmare än det i södra Sverige. Somrarna är relativt torra medans det kan regna betydligt mer de övriga månaderna. Staden ligger trots allt nära Nederländerna som är kända för att ha ett regnigt klimat.

Betalningsmetoder

Än så länge betalar man inte i lika stor utsträckning med sitt kreditkort eller betalkort i Düsseldorf som i Sverige, även om det blir vanligare för varje dag. Det är därför bra att du tar med dig kontanter som är ett ”säkert kort” så att säga. Passar också bra att ha till drickspengar. I andra fall används det tyska EC-Karte som gäller för dem som har en tysk bank. Föredrar du att betala med Visa eller MasterCard är det emellertid inga problem.

Åldersgräns för alkohol

I Düsseldorf har du rätt att dricka vin och öl från och med 16 års ålder. Starka spritdrycker får konsumeras från 18 års ålder.

Larmnummer

Om det skulle inträffa en olycka eller liknande som gör att du behöver larma, är numret för brandkår och ambulans 112, vilket är enkelt att hålla koll på. Polisen har nummer 110.

Språk

I Düsseldorf talas det givetvis tyska men även om tyskar förr har varit lite dåliga på engelska, har detta numera förändrats. Tyskar är dock mycket förtjusta i svenskar så säger du att du är från Sverige brukar de ibland skina upp och vara extra tillmötesgående.

Menyer osv står på tyska men ibland kan en engelsk version förekomma i turiststråken.

Filmer och tv-program är alltid dubbade på tyska.

En liten parentes om du inte kan tyska men vill se en engelskspråkig film som inte är dubbad, är att gå till den engelska biografen Cinestar Oberkassel. Där visas filmerna i originalversion med tyska undertexter som du naturligtvis inte behöver bry dig om.

Dricks

I Tyskland lämnar man generellt 5-10% i dricks.