Resa till Düsseldorf

Resa till Düsseldorf

Flyg till Düsseldorf

Det enklaste sättet att ta sig till Düsseldorf från Sverige, är att flyga. Det kan du göra direkt från Arlanda med flygbolaget SAS eller med lågprisbolaget Ryanair som flyger från Skavsta till Düsseldorf-Weese. Ryanair flyger även till direkt till Weese från Växjö i Småland. En biljett behöver bara kosta drygt 200 kronor enkel om du inte betalar för incheckat bagage.

Direktflyg till Düsseldorf från andra stora svenska flygplatser är desto ovanligare, men du kan naturligtvis byta i Berlin, Köpenhamn eller på Arlanda först.

Düsseldorfs internationella flygplats äger också flygplatsen Mönchengladbach till 70%. På grund av att landningsbanan har varit för kort, används den främst till fraktflyg. Dock planerar man att bygga ut den för att avlasta DUS (Düsseldorf Flughafen) i framtiden.

Tågförbindelser till Düsseldorf

Om du föredrar att åka tåg ner till Düsseldorf, kan du köpa en biljett med byte i Köpenhamn. Andra utländska biljetter till kontinenten säljs inte längre från SJ:s kontor, utan från en resebyrå.

Istället kan du välja att köpa ett Interrailkort från SJ som innebär att du kan planera hela din tågresa som du vill. Ett sådant kort gäller i hela EU och då har du också möjlighet att ändra rutt eller fortsätta till andra städer.

Detta är dock ett bättre alternativ om du tänker tågluffa eller upptäcka andra orter. Det går naturligtvis bra att flyga till någon annan tysk stad först för att sedan ta Deutsche Bahn vidare till Düsseldorf. Frankfurt som ligger någorlunda nära Düsseldorf har ganska bra flygförbindelser och att åka tåg inom Tyskland går i regel mycket smidigt. Priserna ligger runt samma nivå som i Sverige eller möjligtvis lite högre, om du inte har förmåner eller rabattkort.

Tyska tåg är för övrigt rena, snabba och går på sekunden.

Förr var biltåg vanligt, men Deutsche Bahn stängde ned de linjerna för några år sedan eftersom det var olönsamt. Nu har dock ett par privata tågbolag öppnat upp för att starta vissa rutter igen. Vad som händer får framtiden utvisa.

Ta bilen till Düsseldorf

Vill du uppleva lite äventyr på vägen ned och känna frihet, kan bilen vara ett skönt färdmedel. Då kan du stanna när du vill, äta när du vill eller ändra rutt precis som det behagar. Du behöver heller inte tänka på överflödigt bagage eller övervikt. Var emellertid beredd på att bensinen i slutändan kan bli dyr och parkering kostar också en del. Att ta bilen är kanske ett bättre alternativ om du har möjlighet att bo gratis hos någon bekant eller släkting. Alternativt om du ska fortsätta vidare genom Europa och inte vill köpa biljetter hit och dit. I annat fall är förmodligen en hyrbil på plats ett mer ekonomiskt alternativ.

I Tyskland är det för övrigt vanligt att ta bilen och tyskar investerar generellt i en bra och fin bil. Det anses lite som en statussymbol och kvaliteten är viktig, med tanke på hur man kör på Autobahn.

Specifika trafikregler

I Tyskland får man inte köra bil och prata i mobiltelefon samtidigt. Säkerhetsbälten gäller både i fram-och baksätet och den tyska polisen är inte att leka med om du skulle vilja argumentera.

På Autobahn gäller fri fart om inget annat är anvisat.

Dubbdäck är inte tillåtna men vinterdäck går bra under säsongen.

Parkeringsmöjligheter

Düsseldorf har många parkeringshus både i och utanför staden. Dessutom finns det många gratis parkeringsmöjligheter på hotellen. Skulle man befinna sig i Düsseldorf en längre tid, kan man även boka långtidsparkering på ett av parkeringshusen. Parkering inne i stadskärnan är dyrare än de ställen som ligger längre ut. Det går bra att köra bil inne i stadens centrum på vissa gator men du bör veta att Düsseldorf är en av de tyska städer som infört miljözoner (umweltzonen). Detta betyder att du behöver miljödekal på bilen om du ska vistas där. I annat fall kan du få betala höga böter eller få bilen bortbogserad.

Miljödekaler kan köpas på nätet eller över disk både i Sverige och i Tyskland på TÜV-stationerna.