Mat och Dryck

Mat och Dryck

Tyskland är starkt förknippat med stadig mat och ölsorter av alla dess slag. I Düsseldorf är det som sagt Altbier som är den lokala drycken. Ölen som är bryggd på gammeldags vis, serveras i mindre glas och är en slags ale som är besk i smaken. Den dricks mest i nordvästra Tyskland men bryggs även i liten skala i andra länder också.

En altbier dricks vanligtvis medan du tar en bratwurst eller äter någon annan kötträtt.

Pubar och bryggerier

I Düsseldorf finns många små pubar som brygger sitt eget öl och erbjuder mat därtill. Ofta har de ordet ”brauerei” i namnet. Där kan du äta typiskt tyskt, gärna från den nordvästra delen och skölja ned maten men en god öl. Här kommer tre exempel på bryggerier/restauranger.

  • Brauerie Schumacher
  • Hausbrauerie zum Schlussel
  • Uerige Obergärige Hausbrauerie

Maten är rustikt upplagd med stora portioner och relativt lite grönsaker. Så se till att vara ordentligt hungrig innan du sätter dig till bords. Tyskarna är egentligen inte så mycket för gröna grönsaker. Man äter mycket potatis samt kål i alla färger och grönsaker är mer vanligt i soppor eller stuvningar. Tysk mat är heller inte så kryddstark, men se upp för senapen! Den är nämligen mycket vanlig, speciellt till korv, och betydligt starkare än i Sverige. Ta alltså senap med måtta så du inte blir tårögd.

Visst finns det numera internationella restauranger, men vill du äta riktig tysk husmanskost, är det till de gamla pubarna och värdshusen du ska bege dig. Där är det också ganska prisvärt och du får valuta för pengarna.

För vegetarianen

Sattgrün på Hoffeldstrasse heter en av Düsseldorfs bästa vegetariska restauranger. Allt på menyn är dessutom ekologiskt så här behöver du verkligen inte ha dåligt samvete. Restaurangen serverar buffé och du betalar helt enkelt för storleken på tallriken du väljer. Prisvärt och gott!

Nordmanns Eiscafé

Om du vistas i Düsseldorf på sommaren, längtar du förmodligen som de flesta svenskar efter en glass då och då. Då kan en tripp till Nordmanns Eiscafé på Hermannstrasse göra susen. Där sägs det att Düsseldorfs bästa glass serveras sedan länge tillbaka. Du kan beställa en vanlig våffla med en eller flera kulor eller sätta dig till bords för att se på glassmenyn med färdiga kombinationer och tillbehör. Smakerna är mycket speciella som exempelvis rödbetsglass med ingefära eller glass med plommonbitar.

Tyskt bröd

Det bakas mycket gott bröd i Tyskland och man äter vanligtvis små uppskurna ”brötchen” till frukost. Om du vill testa ett bröd som är typiskt för regionen, ska du smaka pumpernickel. Ett platt och mörkt bröd, rikt på fibrer och smak. Det bakas under hela 12 timmar och är gjort på surdeg och grovmalet rågmjöl. Du kan äta det till korv eller ost och det har mycket lång hållbarhet.

Priser

I Tyskland är det inte så dyrt att gå ut och äta, såvida inte du uppsöker en toppklassig restaurang. Du kan även glädja dig med att du definitivt kommer äta dig mätt, till skillnad från exempelvis franska restauranger där du ibland fortfarande kan vara hungrig när du går därifrån.

Priserna för en schnitzel eller finare kötträtt ligger runt 18-20 euro.